نام قالب : چای و قهوه
چای : یک متخصص تغذیه گفت: افرادی که در طول روز یک تا 2 فنجان چای مصرف میکنند خطر حمله قلبی آنها تا 44درصد کمتر از افرادی است که چای مصرف نمیکنند.
مرتضی صفوی افزود: 3نوع چای سبز، چای سیاه و چای اوولانگ در جهان وجود دارد که پرمصرفترین گونه چای در سراسر دنیا چای سیاه است که به چای تخمیر شده نیز معروف است.
وی گفت: فعالیتهای صنعتی تولید چای سیاه پلی فنلهای موجود در برگ سبز چای به روش تخمیری اکسید شده و سپس آنزیمهای موجود در آن نظیر پلیفنل اکسیداز غیرفعال میشود که این چای حاوی کمترین مقدار آنتیاکسیدان و بیشترین مقدار کافئین در مقایسه با دیگر انواع چای را داراست.
این متخصص تغذیه افزود: برای تهیه چای سبز پس از چیدن برگهای چای، آن را در معرض بخار قرار میدهند تا پس از خشک شدن آنزیمهای پلی فنل اکسیداز غیرفعال شوند که در این فرآیند مقدار پلی فنلها که مهمترین آنتیاکسیدان موجود در برگ سبز چای است بیشتر از چای سیاه بوده و خواص درمانی آن بیشتر است.
صفوی اضافه کرد: چای اوولانگ با اکسیداسیون ناقص برگهای چای به عنوان بخشی از فرآیند حد واسط تهیه چای سیاه و سبز تولید میشود که به طور تقریبی 76 تا 78 درصد چای تولیدی در دنیا چای سیاه، 20 تا 22 درصد چای سبز و کمتر از 2 درصد چای اوولانگ است.
وی گفت: از ترکیبات چای میتوان به پلیفنول، کافئین، اسیدهای آمینه، پروتئینها، پپتیدها، کربوهیدراتها، اسیدهای آلی، ترکیبات معدنی و اجزای فرار اشاره کرد که خاصیت آنتیاکسیدانی و سلامتی چای سبز بیشتر از چای سیاه بوده که آنتیاکسیدانهای موجود چای در پلاسمای خون یک تا 2 ساعت پس از خوردن چای به حداکثر میرسد و پس از مدت کوتاهی به سرعت کاهش پیدا میکند.
60 میلیگرم کافئین در یک فنجان چای
این متخصص تغذیه افزود: مقدار کافئین موجود در انواع چای متفاوت است؛ یک فنجان چای سیاه حاوی 60 میلیگرم کافئین، یک فنجان قهوه در حدود 95 میلیگرم و در چای سبز 36میلیگرم کافئین موجود است و مهمترین ویژگی این ترکیب تحریک سیستم اعصاب مرکزی است، بنابراین اعتیاد به مصرف آن میتواند سردرد، بیخوابی، افزایش اسیدیته معده، بیاشتهایی و اختلالات گوارشی به وجود آورد.
وی اضافه کرد: علائمی نظیر سردرد و تهوع در نتیجه کاهش یا قطع مصرف چای و قهوه بهوجود میآید بنابراین باید یک روند تدریجی مناسب در مصرف چای وجود داشته باشد.
صفوی گفت: در افرادی که به مدت یک سال بیش از یک فنجان چای در روز مصرف میکنند در مقایسه با کسانی که چای نمیخورند خطر حمله قلبی 44 درصد کمتر است. فشارخون بالا میتواند فرآیند تصلب شرایین را افزایش دهد که خطر پرفشاری خون در کسانی که روزانه 120تا 590 میلیلیتر چای مصرف میکنند در مقایسه با افرادی که به هیچ عنوان چای نمیخورند، 46درصد کمتر است.
چای باعث کاهش کلسترول بد خون میشود
این متخصص تغذیه افزود: آنتیاکسیدانهای چای میتواند باعث کاهش کلسترول بد خون شود و تصلب شرایین را کند کند، اثرات ضد سرطانزایی چای به نوع چای و نوع سرطان بستگی دارد.
وی اضافه کرد: مصرف چای سبز احتمال ابتلا به سرطانهای معده، پروستات، سینه و کیسه صفرا را کاهش میدهد . چای به واسطه فلوراید طبیعی موجود در آن با کاهش پوسیدگی دندان همراه است به علاوه عصاره چای سبز باکتریهای دهانی مانند اشرشیاکلی استرپتوکوکوس موتان و استرپتوکوکوس واریوس را مهار میکند.
جلوگیری از پوکیاستخوان
این متخصص تغذیه گفت: جوشانده چای از انواعی از چای سبز و چای سیاه تشکیل میشود که فعالیت آمیلاز بزاق در انسان را 70 درصد کاهش داده و از ایجاد فساد و پوسیدگی دندانها توسط غذاهای حاوی نشاسته جلوگیری میکند. چای منبع سرشاری از فلوراید است که میتوان پیشرفت فرآیند پوکی استخوان را کاهش داده و باعث کاهش تراکم استخوان و مانع از شکستن استخوان شود.
جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه
صفوی افزود: بالا بودن اگزالات ادرار یک عامل خطر برای تشکیل سنگهای اگزالات کلسیمی است. با وجود این که چای خود یک منبع اگزالات محسوب میشود و اگزالات موجود در چای از نوع محلول بوده که نوع نامحلول آن به طور عمده با کلسیم باند میشود و در برگهای چای باقیمانده و وارد عصاره چای نمیشود و از سوی دیگر دریافت روزانه اگزالات از طریق چای در مقایسه با اگزالات محلول در غذای معمول بسیار کمتر است بنابراین به کسانی که مستعد تشکیل سنگهای کلسیمی هستند بهخصوص از نوع اگزالات بالا توصیه میشود که در حد معمول چای سبز یا سیاه مصرف کنند.
این متخصص تغذیه گفت: مصرف همزمان چای سیاه با منابع آهن «غیر هم» 79 تا 94 درصد تاثیر میگذارد و تاثیری بر منابع «آهن هم» موجود در گوشت ندارد. برای پیشگیری از اثرات منفی چای بر جذب آهن و ایجاد کمخونی نباید چای را بعد از وعده غذایی مصرف کرد.
چاي سياه ؛ ضد آلزايمر است
جام جم آنلاين: دانشمندان انگليسي در تحقيقات بلند مدت خود متوجه تاثير چاي سياه بر جلوگيري از بيماري آلزايمر شده اند.
به گزارش واحدمرکزي خبر ، اين محققان معتقدند نوشيدن دو فنجان چاي سياه در روز خطر زوال عقل را تا 55 درصد کاهش مي دهد و کساني که هر روز بين شش تا ده ليوان چاي سياه مي نوشند تا شصت و سه درصد کمتر از بقيه در معرض خطر ابتلا به بيماري آلزايمر قرار مي گيرند.
به گفته دانشمندان برخلاف آن چه که پيش از اين تصور مي شد اين تاثير به کافئين مربوط نمي شود و به «پلي فنول»ها يعني آنتي اکسيدانهاي طبيعي بستگي دارد که در چاي وجود دارند و به همين دليل قهوه نمي تواند تاثير چاي را بر مغز انسان داشته باشد.
محققان با يادآوري اين موضوع که چاي يک نوشيدني ارزان و بسيار رايج است مي افزايد اين اميد وجود دارد که چاي مانع بروز بيماري فراموشي در انسانها شود.
انگليسي ها روزانه به طور متوسط 168 ميليون فنجان چاي مي نوشند ولي آن را با شير مخلوط مي کنند که آنتي اکسيدانها را بي اثر مي کند.
قهوه : نوشيدني محبوب اغلب ما ايرانيها، چاي است، اما به تازگي قهوه هم جاي خودش را در بين ما باز کرده است.
اگر از "کلاس" ظاهري که قهوه با خود به همراه مي آورد، بگذريم، بهتر است درباره فايدههاي آن هم قدري اطلاع داشته باشيم. شايد تعجب کنيد اگر بدانيد در ده سال اخير، نوزده هزار بررسي در مورد اين فايدهها انجام شده و نتيجه اغلب آنها هم به نفع قهوه تمام شده است.
مادهاي که در قهوه وجود دارد و آن را از اين همه امتحان سربلند بيرون آورده، "کافئين" نام دارد. قهوه در مقدار مساوي، چيزي حدود سه و نيم برابر بيشتر از چاي و کولا کافئين دارد.
البته بعضي از خواص قهوه هم مربوط به کافئين نيست. قهوه، آنتي اکسيدان هاي زيادي هم دارد، مثل کلروژنيک و توکوفرول که باعث برخي اثرهاي شفابخش آن مي شود. به اضافه ي مواد معدني مثل منيزيم که معلوم شده مي توانند در بهبود پاسخ بدن به انسولين و اصلاح متابوليسم گلوکز مؤثر باشند.
محققان ايتاليايي، ماده ديگري به نام "تريگونلينگ" را هم در قهوه پيدا کردهاند. اين ماده به قهوه عطر و طعم تلخي مي دهد. خاصيت ضد باکتريال و ضد چسبندگي قهوه را (که جلوي ايجاد حفرات و پوسيدگي دندان را مي گيرد) به همين ماده نسبت مي دهند.
بد نيست فايدههاي قهوه را در افراد مختلف مرور کنيم. شما هم ببينيد در چه شرايطي هستيد و آيا از اين اثرها چيزي هم به شما مي رسد يا نه.
اگر ورزشکاريد...
چندي پيش، تحقيقي در مجله "درد" به چاپ رسيد که نشان مي داد، نوشيدن دو فنجان قهوه قبل از ورزش، مي تواند تا 48 درصد درد عضلاني پس از ورزش را کاهش دهد. اين يعني قهوه در تسکين درد حتي از آسپرين هم قويتر است! ناپروکسن 30 درصد و آسپرين 25 درصد درد عضلاني را کم مي کند. البته محققان دانشگاه جورجيا که اين تحقيق را انجام دادهاند، معتقدند، هنوز براي نتيجهگيري کلي زود است و فعلاً مي توان گفت قهوه فقط در خانمهايي که خيلي قهوه خور قهار نبودهاند، چنين خاصيتي داشته است (يعني کساني که زياد قهوه مي خورند، نبايد چنين توقعي از آن داشته باشند).
علاوه بر اين، به نظر مي رسد قهوه در افرادي که تازه ورزش را شروع کردهاند، بيشتر کمک کننده است تا در ورزشکاران حرفهاي. به همين دليل، اين افراد مي توانند با استفاده از قهوه برنامه ورزشي خود را طولانيتر کنند . البته مراقب باشيد كه زياده روي نکنيد! دو فنجان قهوه در کنار روشهاي کم کننده درد عضلاني، مانند نرمشهاي کششي، ماساژ و حمام سرد، براي تسکين دردهاي پس از ورزش کافي است.
در ضمن، چون قهوه باعث افزايش دفع ادرار مي شود، بايد مراقب از دست دادن آب بدن، به خصوص بعد از ورزش باشيد.
اگر امتحان داريد...
اين را ديگر همه دانشجويان به تجربه فهميدهاند که خوردن قهوه هنگام درس خواندن، به خصوص شب امتحان، چقدر مي تواند به تمرکز و هوشياري آنها کمک کند. البته دانشمندان هم اين خاصيت قهوه را مورد بررسي قرار دادهاند. آنها به اين نتيجه رسيدهاند که کافئين مي تواند سرعت پردازش اطلاعات را تا 10 درصد زياد کند. نوشيدن يک فنجان قهوه بعد از صرف غذا با خواب آلودگي بعد از آن مقابله مي کند و به حفظ هوشياري و تمرکز هم کمک مي کند. اين مسئله در مورد شيفتهاي کاري شبانه هم (البته با دو فنجان) صدق مي کند. ارزش اين خاصيت در اين است که مي تواند جلوي خيلي از حوادث کاري را در شيفتهاي شب بگيرد، به خصوص رانندگان جادهها که جان عده زيادي مسافر در گرو بيداري و هوشياري آنهاست.
اگر ميخواهيد بيمار نشويد...
نتيجه تحقيقات دانشمندان دانشگاه کاليفرنيا در سانديهگو نشان داده که قهوه مي تواند تا 60 درصد خطر بروز ديابت نوع دو را در افراد مستعد کم کند (البته اگر با يک خروار شکر ميل نشود!) جالبتر اين جاست که اين کاهش، در کساني که تست تحمل گلوکزشان مختل بود، تا 70 درصد بوده است. محققان آلماني هم تأثير قهوه در کاهش سرطان روده بزرگ را کشف کردهاند. يک آنتياکسيدان قوي به نام "متيل پيريدينيوم" ،آنزيمهاي ضد اين سرطان را تقويت مي کند. اين ماده در فرآوري قهوه توليد مي شود و هر چه قهوه بيشتر حرارت ديده باشد، مقدار آن بيشتر است.
حداقل شش مطالعه مستقل، رابطه بين نوشيدن قهوه و پيشگيري از پارکينسون را اثبات کردهاند.
محققان مي گويند، اگر کسي به طور منظم قهوه بخورد،60 تا 80 درصد کمتر از سايرين دچار اين بيماري مي شود (البته بررسيها نشان داده که مصرف استروژن در زنان يائسه مي تواند جلوي اين اثر قهوه را بگيرد).
خاصيت ديگر قهوه که شايد با آن آشنا باشيد، جلوگيري از سنگ کليه است. اين خاصيت از کافئين موجود در قهوه سرچشمه مي گيرد که ادرارآور است و جلوي جمع شدن ادرار و در نتيجه رسوب سنگ در کليه را مي گيرد. براي تکميل اين فهرست، مي توانيد اين را هم اضافه کنيد که قهوه در کاهش سنگ صفرا هم مؤثر شناخته شده است.
اگر پا به سن گذاشتهايد...
قهوه مي تواند محافظ خوبي براي قلب زنان يائسه باشد. يک مطالعه 15 ساله که در مجله تغذيه باليني آمريکا به چاپ رسيده، نشان مي دهد خانمهاي يائسهاي که روزانه حداقل سه فنجان قهوه مي خورند، 28 درصد کمتر از بقيه زنان در اين سن، دچار بيماريهاي قلبي و ساير بيماريهاي التهابي غير سرطاني مي شوند. دانشمندان معتقدند، اين خاصيت ناشي از آنتياکسيدانهايي است که از التهاب و بيماري قلب جلوگيري مي کند و قهوه سرشار از آنهاست
زياده روي ممنوع!
همه اينها که گفتيم، دليل بر اين نمي شود که بخواهيم در مصرف قهوه زياده روي کنيم يا خداي ناکرده خودمان را با آن خفه کنيم! قهوه هم ممکن است براي بعضي افراد مناسب نباشد. اين افراد شايد نتوانند بعضي از اثرهاي جانبي آن را (به خصوص در مقادير زياد) مانند تپش قلب، بيخوابي، لرزش دست و تحريکپذيري را تحمل کنند. علاوه بر اين، ممکن است قهوه باعث بالا رفتن کلسترول خون بعضي از افراد شود.
قهوه درختی است که ارتفاع آن تا هشت متر میرسد دارای ساقه ای استوانهای شکل و برگهای نوک تیز، متقابل، بیضوی و همیشه سبز میباشد .
بهترین نوع قهوه، قهوه عربی است که به حالت خودرو در حبشه، سودان و مناطق استوایی آفریقا وجود دارد ولی اکنون کشت آندر برزیل، ونزوئلا، جزائر آنتیل و دیگر مناطق آمریکای جنوبی مرسوم است .
خواص دارویی
قهوه از نظرطب قدیم ایران سرد و خشک است و چون جز دسته آلکالوئیدها میباشد بنابراین باید در مصرف آن احتیاط کرده و فقط آن را به عنوان دارو مصرف کردن کسانی که به آن معتاد هستند باید سعی در ترک آن داشته باشند .
۱) قهوه محرک است و هضم را آسان میکند
۲) تب بر است مخصوصا تبهای نوبهای را برطرف میکند
۳) به بدن نیروی کاذب میدهد
۴) سردرد را برطرف میکند
۵) مسمومیتهای ناشی از مصرف الکل زیاد را درمان میکند
۶) برای برطرف کردن یرقان مفید است
۷) ادرار آور است
۸) در درمان سرفه ای که با بلغم همراه باشد موثر است
۹) دردهای عصبی را درمان میکند
۱۰) در درمان سیاه سرفه مفید است
۱۱) ضد عفونی کننده است
۱۲) گرد قهوه برای سوختگیها مفید است
۱۳) قهوه ضد افسردگی است
۱۴) مقاومت ورزشکاران رازیاد میکند
۱۵) برونشها را باز میکند برای مبتلایان به بیماری آسم مفید است
۱۶) برای برطرف کردن تب یونجه مفید است
۱۷) از کرم خوردگی دندان جلوگیری میکند
مضرات:
۱) قهوه فشار خون را بالا میبرد و آنهایی که فشار خونشان بالاست باید از نوشیدن قهوه خودداری کنند
۲) باعث تحریک و ضعیف شدن قلب میشود
۳) کلسترول خون را افزایش میدهد .
۴) زنان باردار به هیچ وجه نباید قهوه مصرف کنند زیرا باعث عوارض خطرناک برای کودک میشود
۵) خوردن قهوه در خانمها ممکن است باعث کیست در سینه شود
۶) ایجاد سردرد میکند
۷) قهوه بیخوابی میآورد
۸) ایجاد ناراحتیهای رودهای و معدهای میکند
۹) لرزش و رعشه میآورد
۱۰) سو هاضمه میآورد
۱۱) دربرخی مصرف زیاد تولید اسهال میکند
۱۲) باعث تضعیف قوای جنسی میشود .
نظرات شما عزیزان:
.: Weblog Themes By Pichak :.